179 179 179
Wijn en waarde


Eigenlijk hebben we geen idee. Wat is de waarde van een fles vergist druivensap? Wordt die veroorzaakt door de kostprijs, de schaarste, je behoefte? Of een combinatie? Kun je de prijs proeven? En als niemand de fles koopt, komt de prijs dan wel overeen met de waarde?


Grootgrutters kijken naar prijselasticiteit: wat wil onze klant ervoor betalen? Zo komt het dat pakjes kwark en waterige kipfilet ver onder kostprijs in het TL-licht staan. En voor chemische poedertjes waar alleen water bij moet (hetzij als soep of als wasmiddel), betaal je schromelijk te veel. Grappig genoeg denk ik dat de prijs van wijn als één van de weinige artikelen in de supermarkt nog enigszins gekoppeld is aan de kostprijs. Echter ligt de gemiddelde aanschaf rond de € 2,80. In de hoogste regionen van de wijnwereld is het einde al een tijdje zoek. De prijzen daar worden bepaald door schaarste en naam. Wijnen zijn beleggingen en statussymbolen geworden. Voor de prijs van een klassieke Mouton koop je ook 3200 flessen supermarkt-Soave.


Tijdens wijncursussen laat ik deelnemers nogal eens raden wat hun glas kost. Blind geproefd, zonder naam. Vrijwel altijd zitten ze te laag. Koop ik te dure wijnen of kunnen zij slecht schatten? Toch houd ik vol, want het kunnen inschatten wat een wijn kost vind ik belangrijk. Tegenstrijdig eigenlijk: wijnen die niet worden gedronken zijn overschat qua prijs, voor geproefde wijnen wordt juist te weinig geboden. Stel je voor dat iemand z’n Petrus ook daadwerkelijk opentrekt…


Maar wat zijn prijs en kwaliteit toch betrekkelijk. Hoe goed smaakte die lauw-schroefgedopte Lambrusco na het halen van je HAVO-diploma? De lang gepamperde Clos de Vougeot viel toch wat tegen met kerst. Wat kost een schouderklopje? En de Beaujolais die onderuit ging in de proeverij leidt tot gejuich bij de steak tartare tijdens de lunch. Positieve en negatieve verassingen maken de wijnwereld op een Kunst-en-Kitsch-achtige manier spannend. Met Nelleke van der Krogt als sommelier.

Klik hier voor de wijncursussen.         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline Datacure