179 179 179
Krentenmik


Krentenbrood, krentenwegge, kramiek, cramique, wij noemden het vroeger krentenmik. Een donkere korst met een licht gele binnenkant. Vol krenten. Of rozijnen. Zelf gebruik ik rozijnen, die zijn wat groter en zoeter dan krenten. Maar rozijnenmik klinkt voor geen meter.


Dit recept komt uit de Patisserie & Desserts, een topblad voor liefhebbers van professioneel zoet: van sterren-ijs tot gastro-liquoreuze wijnreportages. Het is ietjsjes bij-getweakt voor thuisgebruik, al is het toch wel handig als je een Kitchenaid hebt. Het recept is natuurlijk ook een mooie basis om te variëren met suikerparels, kaneel, citrusschilletjes of een grote bonk amandelspijs. Dan is het geen krentenmik meer, maar gewoon  jouw brood!


Klassiek is natuurlijk een homp gechambreerde roomboter erop, met een strooiwagen suiker erna. Op zich al een dessert, of heerlijk bij de koffie. Of het ontbijt. Of tussendoor wanneer je er niet af kunt blijven. Maar daarnaast leent het zich goed om te gebruiken in een dessert. Als wentelteefje met vers gedraaid vanille-ijs. Als basis voor een Engelse bread-and-butter-pudding. Of als bouwsteen voor millefeuille met gele room. Tik maar eens in op Google Afbeeldingen, het water loopt in je mond!


500 gram bloem
7 gram droge gist
40 gram suiker
80 gram boter
3 gram zout
200 gram water
200 gram rozijnen
2 eieren
  
Zeef de bloem, gist, en suiker bij elkaar in een bak.  
Meng, voeg dan water, eieren en gist toe.  
Draai 4 minuten op de laagste snelheid.  
Draai 6 minuten op wat hogere snelheid.  

Kneed de boter toe en rozijnen er doorheen.  
Vul een ingevet bakblik met het deeg.  
Laat 5 kwartier rijzen op een warme plek.  
Besmeer met een mengsel van ei en melk. 
Bak 30 à 35 minuten op 220 ºC. 


Alle ins en outs weten? Kom naar de broodcursus!         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline Datacure