179 179 179
Vage proeftermen


Tactiel mondgevoel.
Vineuze smaak.
Grote inhoud.
Versmolten aanzet.


Proefnotities maak je voor jezelf of voor anderen. Zodat anderen er wat van leren of jouw wijn kopen. In het eerste geval is alles geoorloofd: als je het zelf maar snapt kun je alles opkalken wat je wilt.


Zodra je voor anderen gaat schrijven is het wellicht verstandig om heldere termen te gebruiken. Toch kiezen (niet de minste) importeurs en wijnschrijvers voor termen die niets over de wijn zeggen, alleen over hun enthousiasme. Of willen ze zichzelf op een voetstuk plaatsen?


Ik begrijp best dat niet-wijndrinkers raar aankijken tegen de proefnoterende  wijnliefhebberts. Dat zijn toch die mensen die als een trippende Herman Brood naar vergist druivensap zitten te staren? En rare woordjes naar elkaar brabbelen?


Fris, krachtig, kruidig, smaakgehalte, fruitig: er is toch een heel arsenaal aan woorden die iedereen begrijpt. En waarmee je kunt overbrengen hoe een wijn smaakt. Zonder een mistgordijn van vaagheden op te hangen. Welke proeftermen vinden jullie bombastisch en nietszeggend? Ik hoor ze graag!


Klik hier voor de wijncursussen.         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline Datacure