179 179 179
Onofficiële Babi Pangang


Waarschuwing: onderstaand recept is niet gemaakt onder toezicht van een Aziatische meesterkok of auspiciën van de Chinese overheid. Ik neem het risico om in cyberspace  virtueel gefileerd te worden door cultureel onderlegde foodies . Of bij m’n eerste bezoek aan China openbaar terechtgesteld te worden op het centrale plein van een communistisch dorpje. Maar dat 95% van de Chinezen niet eens mag Googl’en stelt me gerust. Dat er dan nog 66.092.600  overblijven? Daar denk ik maar even niet aan…


Ik kan er helemaal naast zitten met hoeveelheden of zelfs met ingrediënten. Maar het is zóóó lekker! De versie van onze polder-Chinees (die waarschijnlijk al niets met het origineel van doen heeft) heb ik ge-reverse engineerd en bewerkt. De naam Pangang mag het al niet meer voeren, want het vlees is niet geroosterd. Chinees etende etymologen met gewetensbezwaren weten dus wat te doen.


Voor 4 personen zit er op het oog misschien iets teveel vleesch in. Maar let maar op: die pan gaat leeg. Tomatenfrito (een soort dikke tomatensap) en 5 spice poeder zijn bij iedere goed gesorteerde supermarkt te koop. Voel je vrij om te variëren met alle ingrediënten. Lekker bij nasi of bami.


3 speklappen
3 magere hamlappen
300 gram tomatenfrito
Beetje stroop en bruine suiker
2 eetlepels bloem
Azijn
3 gehakte tenen knoflook
5 spice poeder
Zoete en zoute ketjap
Tabasco


Snijd het vlees in grove stukken en marineer met 5 spice.
Bak op hoog vuur in wat olie.
Zet het vuur lager, voeg suiker, knoflook, stroop en ketjappen toe.
Voeg de bloem toe en roer goed door.
Laat de bloem 5 minuten garen, pas op voor aanbranden.*
Voeg de tomatenfrito in 3 keer toe, onder goed roeren.
Maak op smaak met azijn, tabasco en zout.
Laat 30 minuten zachtjes sudderen.


*) Hier kunt u een lichte panic-attack krijgen omdat het gerecht op dit moment visueel niet voldoet aan de verwachtingen die u vooraf had. Blijf echter rustig ademhalen, de caramel en bloem worden keurig opgenomen in de tomatensaus.         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline Datacure