179 179 179
Strak leer met stalen nopjes


Altijd bekijk ik hem goed. Hij is voor velen mysterieus, vol geheimen. Ziet er imponerend uit. Meestal zit ‘ie ingepakt in strak leer, met stalen nopjes. Voelt soms een beetje plakkerig aan. Is veel vaker in mannen- dan in vrouwenhanden. Nee nee, het gaat hier niet over Hans Klok. Ik heb het over de wijnkaart.


Na hem uitgelezen te hebben, bestel ik meestal het arrangement. Daar houd ik van: elke keer een andere verassende wijn, die ook nog eens bij het gefinetunede gerecht past. Net als die andere 70% van de eters, als ik de meeste sommeliers mag geloven. Waarom dan zo’n enorme wijnkaart? Is dat voor de veeleisende bandenfabrikant, als prestige of echt voor ons, de gast?


Moet ik onder de indruk zijn van poenige vertikalen Mouton of Leflaive? Die kan iedereen kopen met voldoende cash. Wat ik van veel meer vakmanschap vind getuigen is:

- Hoe zijn de wijn/spijs combinaties?
- Wat wordt er geschonken bij de kaas?
- Hoeveel open wijnen worden er gevoerd?
- Zijn alle wijnen op de juiste temperatuur?
- Is het verhaal aan tafel toegespitst op de gast of een ingestudeerd verhaal?
- Is het arrangement spannend of een Chardonnay uit Chili?
- Kun je voor 5 of 6 euro een tiptop glas wijn verwachten?


Als je al deze factoren meeweegt wordt je nogal eens teleurgesteld, maar ook vaak prettig verrast. Het gaat niet altijd om de sterren of de goedgevulde kelder. Het gaat om het vakmanschap van de sommelier.

         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline Datacure