179 179 179
Hangop


Gerechten worden niet persé beter als je “exquise” ingrediënten gebruikt. Of als de bereiding moeilijker word. Zelf vind ik het een uitdaging om een gerecht te steeds verder te vereenvoudigen, terwijl het nog wel “klopt”. Of zoals Steve Jobs van Apple altijd zei: "simplicity is the ultimate sophistication". Dus...


Een aantal elementen heb je gewoon nodig: zoet, zuur, bitter, aroma, een aantrekkelijk uiterlijk en een “krak”. Hieronder volgt het recept van een nagerecht. Je gaat er geen ster mee halen, het is gewoon lekker. En het klopt nog, zelf zonder slagroom. Met maar 5 ingrediënten.


Zoet = honing
Zuur = hangop
Bitter = grapefruit
Aroma = honing en citroenschil
Krak = Granny Smith


1 liter volle yoghurt
Honing
1 Grapefruit
½ Granny Smith
½ Citroen


-Meng de yoghurt met de fijngesneden gele schil van de citroen. Laat 12 tot 24 uur uitlekken in een natte doek in de koelkast, bijvoorbeeld in een vergiet.
-Snijd de schil van de grapefruit. Snijd de partjes vruchtvlees eruit. Eet het binnenwerkje op tijdens het koken.
-Snijd dunne plakjes van de ongeschilde appel, snijd die weer tot lucifers.


Nu kun je dit serveren als toetje of als dessert. Dezelfde smaak, andere beleving. Voor een toetje doe je alle ingrediënten in een boerenbont bakje. Heerlijk na de dinsdagavondse karbonade. Als je een dessert wilt maken, verdeel je de hangop met een kleine bollentang of spuitzak over iets te  grote borden. Leg de grapefruit er a la Sergio Herman schuim tegenaan en zwierenzwaai met vastberaden pols de honing er tussendoor. Nog net niet met een pincet zet je de Granny-lucifers quasi-nonchalant in de hangop. Mission accomplished.


Bij optie B hoort natuurlijk een mooi glas wijn. Met mooi naast zoet voldoende frisheid.  Denk aan een friszoete Riesling Beerenauslese bijvoorbeeld, perfect bij dit gerecht. Mocht je alleen de hand kunnen leggen op een Auslese? Iets minder zoet is  geen probleem, gebruik dan wel wat minder honing. Of meng wat yoghurt met de honing en noem het honing-yoghurt-dressing. Als het maar klopt, als er maar over nagedacht is. Aandacht en liefde zijn de belangrijkste ingrediënten. En gratis bovendien…

         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline Datacure