179 179 179
Brood zonder kneden


Brood bakken is Oer. Brood bakken is gaaf. Brood bakken geeft bergen voldoening, meer dan een dag werken in een duf kantoor. Door een brood te bakken volg je een traditie die al duizenden jaren bestaat: je medemensen voeden door iets te maken met je handen. Even ontstressen na een dag beleidsmedewerker zijn van een middelgrote organisatie. Dat meer mensen deze weg terug vinden zien we aan de populariteit van bijvoorbeeld onze broodcursus. Alhoewel, is het een weg terug of vooruit? Voor den modernen mensch is het misschien wel de bovenste laag van de Maslow-pyramide.


Gluten, zetmeel, waterpercentages en de stofwisseling van gist: brood blijft toch iets magisch. Eerst bestaat het niet, maar na wat handenarbeid ontstaat er een prachtig brood. Je voelt je een soort prehistorische alchemist. De lezers van McGee zullen beamen dat gerezen brood een toonbeeld is van menselijke inventiviteit. Enzymen zetten zetmeel om in suiker die de gist voedt. Op het hoogtepunt van de door gist gecreëerde bellen in het deeg, verstijfselt het zetmeel waardoor de fijne luchtbellen bewaard blijven onder de knapperige korst. Geniaal!


Omdat kneden en rijzen een behoorlijk precies werkje is, wil ik jullie één van de simpelste broodrecepten aller tijden geven. In dit recept hoef je niet te kneden en de rijstijd komt niet zo nauw. Wel heb je een stevige (liefst gietijzeren) pan nodig, waarvan deksel en handvaten in de oven mogen. Heel veel succes bij het brood bakken!


500 gram bloem
10 gram zout
425 gram lauw water
0,7 gram droge gist (3/5 theelepel)
 
Meng de droge ingrediënten in een kom.  
Voeg het water in één keer toe en roer tot een plakkerig deeg.  
  
Dek goed af met plastic folie.  
Laat op kamertemperatuur 12 à 18 uur rijzen.  
  
Verhit de pan voor op het fornuis.  
Breng dan in de oven tot 240 °C.   
  
Doe het deeg in de pan, sluit af met het deksel.  
Bak 30 minuten zonder te openen.  
Bak vervolgens 15 minuten zonder deksel.  
  
Laat het brood op een rek  1 uur afkoelen. 

Klik hier voor de broodcursus.         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline Datacure