179 179 179
Cocktails maken: de technieken


Stirren, shaken, en blenden, daar kun je je wel wat bij voorstellen. Vooral James Bond heeft daar aan meegewerkt. Rollen en layeren, zijn wellicht nog onbekend terrein bij het cocktails maken.

"Rolling" of "the Cuban roll" zie je niet zo gek vaak. Het zit qua geweld tussen stirring en shaking in. Je doet je vloeistoffen met ijs in het glas, waarna je hem in een ander glas of een shaker straint. Dan giet je hem terug op het ijs. Dit kun je meerdere malen herhalen, waarbij een grote afstand tussen je armen het visuele aspect vergroot. Rolling is geschikt voor cocktails met een groot volume en weinig ingredienten.


"Shaken" doe je vooral als je fruitsap, room of eieren gebruikt. Shaken brengt veel lucht in je cocktail, wat de structuur ten goede komt. Vooral als je vloeistoffen met verschillende structuren hebt, is stevig shaken aan te raden.

Als je vooral likeur en gedistilleerd gebruik, kun je het best "stirren". In een halve shaker (maar liever in een mengglas) roer je de dranken en ijs met een lange lepel tussen de 20 en 30 seconden. Daarna strain je hem in het juiste cocktail-glas. Met stirren komt er praktisch geen lucht in je cocktail.

"Blending" is vooral voor "frozen cocktails" of cocktails die anders lastig zijn om te mengen. Je kunt zo complete vruchten opnemen in je cocktail. Start altijd met je vaste ingredienten (bananen, aardbeien, etc), voeg daarna pas de vloeistoffen toe. Gebruik liever crushed ice dan ijsblokjes. Je blender zal je dankbaar zijn.


"Swizzlen"
klinkt behoorlijk funky en dat is het ook. De swizzle stick of barlepel zet je in de cocktail en je doet beide handen er tegenaan. Dan wrijf je die heen en weer, alsof je een vuurtje maakt. Op de oude manier dan. De cocktail word gemengd, waarna je hem aftop met nog wat crushed ice.

Drankjes met verschillende laagjes doen het altijd goed, denk maar aan het stoplicht uit begin jaren 90. Als je de dichtheid van je ingredienten kunt achterhalen, is het eenvoudig om te bepalen welke onderin moet en welke bovenin. Dit "layeren" gaat het makkelijkst in een klein glas, met behulp van een barlepel. Likeuren en gedistilleerd onder 0 °C layeren makkelijker.


Wil je meer leren over cocktails maken? Volg onze cocktail cursus!         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline Datacure