179 179 179
Sherry: uniek in vele opzichten


Welke wijn hoort bij de droogste, maar ook bij de allerzoetste wijnen die er bestaan?
Welke wijn past als enige goed bij haring? Wat is het zuidelijkste wijngebied van het Europese vasteland? Welke wijn kun je weken geopend bewaren? Welke wijn laat zich niet wegspoelen door een mooie bouillon? Welke wijn wordt veel te goedkoop verkocht? Welke wijn is door natuurlijke omstandigheden maar echt in één klein gebied ter wereld  te maken? Waarmee kun je je gasten ècht verrassen in een arrangement?


Karaktervol. Complex. Onbegrepen. Sfeergevoelig. Sherry is een hoop, maar vooral uniek. Deze wijn neemt echt een aparte plaats in binnen de wijnwereld. Niet slecht voor een gebiedje van nog niet eens 10.000 hectare!


Dat ik de opleiding tot Sherry Educator mocht volgen vond ik een hele eer. Er worden immers maximaal 25 buitenlanders per jaar toegelaten. En het bleek nuttig! Klokken, klepels, nergens is de werkelijkheid zoveel complexer dan in Andalusië. Je denkt wat gelezen te hebben over albariza en solera, maar Sherry begrijpen doe je pas met factor 30 op je neus tussen de stokken Palomino.


Daarom verheug ik me op het kennis delen over Sherry. Wat flor nu ècht is, of hoe ze Palo Cortado maken. Hoe ze met maar 2 criadera’s waanzinnig gave Sherry van decennia oud maken. En over de gastronomische mogelijkheden, ook met hoofdgerechten en kaas. En ook al zeggen sommige wijnliefhebbers niet van Sherry te houden, met VOS-wijnen (20 jaar oud) en VORS-wijnen (30 jaar) krijg je iedereen om!


Wel lastig is daarbij dat Sherry de meest sfeergevoelige wijn ter wereld is. Op een gezellig terras smaakt een koude Manzanilla fantastisch en tijdens een stoer wilddiner scoor je zeker punten met een Oloroso. Maar onder TL-licht komt Sherry niet altijd uit de verf. Theorie komt wel over tijdens een wijncursus en complexiteit proef je direct op een dinsdagsmiddagse presentatie. Ultiem Sherry beleven kun je alleen in Spanje, maar ook in Nederland kun je er ontzettend van genieten. Je hebt alleen de juiste omstandigheden nodig. Maar gelukkig is er voor bijna alle omstandigheden een Sherry…


Klik hier voor de wijncursussen.         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline Datacure